Urbota inskränkthet fungerar ej?

Jag hakar också på experimentet om verkligen Google-bombning fungerar som den gjorde förr vilket jag ställer mig ytterst tveksam till.

Urbota inskränkthet
Bild tagen kl. 23 2013-02-12 och då är målsidan på sista plats…

Det enda konkreta vi sett hittills av urbota inskränkthet är att målsidan rankar sämst av alla resultat, vad mer ska krävas för att inse att Google förhindrat att dessa manipulerade länkningarna ska ge bra resultat. Ska de ge negativt värde i sina algoritmer när ankartexter utan relevans används för en länk?

Självklart rankar en sida av en länk baserat på dess ankartext, frågan är dock hur mycket kräm det verkligen ger om målsidan inte är relevant för den länkade termen. Om sidan däremot börjar klättra och hamna på 1a plats, då kan man åter ta upp diskussionen huruvida Google-bombning verkligen fungerar än idag.

Mest skrämmande är nog att flera aktörer inom SEO verkar tycka att ett experiment med en länk från en sida är tillräckligt tillförlitligt. En länk är knappast en bombning av urbota inskränkthet.

Blir nog lite skuttande i SERP under närmsta tiden för att sedan stabiliseras, blir ett intressant case att följa.

9 reaktioner på ”Urbota inskränkthet fungerar ej?”

 1. Faktum är att förstasidan för bloggjakt.se just nu rankar lite sämre, och det är ju faktiskt lite skoj. Det här blogginlägget ligger däremot överst för tillfället 🙂

  1. Börjar bli några fler sidor i SERP som vill vara med, ännu inga tendenser på MP att ranka speciellt bra, inlänkar till en sida behöver nog lite tid för att komma med i matchen helt och hållet.
   Färskt innehåll värderas ibland högre så möjligent tappar bloggarna om ett tag…den som följer testet för så 🙂

 2. Vi skall kanske ta det från början. Då gällde det om principen med en Google-bomb fungerade. Dvs få upp en sida på en fras som enbart återfinns i länktext.
  Vilket fungerar och att placera den överst var det faktiskt inte tal om då.
  Utan det momentet adderas till senare. Vilket gör det betydligt mer intressant nu.

  1. Enligt Wikipedia är dock inte definitionen av en Google-bom att få en sida ranka för en ankartext.
   Det ska vara många länkar, som skapar en högrankad sida att visas för sökord orelaterade till sidan.

   Som jag skrev tycker jag det lilla testet du började med bara påvisade att ankartext fungerar. Det större testet nu med fler länkar har bara bevisat motsatsen då målsidan rankar sämst av allt.

   1. Om man har någon kläm på det här med länkar så vet man att tiden för en länk skall fungera och ge effekt kan vara mellan en dag upptill sju/åtta dagar. Ibland ännu längre.

    Så att överhuvudtaget resonera om det fungerar eller inte är meningslöst i detta läge.
    Första indikationen får vi först kanske nästa vecka.

 3. Idag finns det 478 resultat för sökningar på ”urbota inskränkthet”. Miljöpartiets startsida rankar nummer 9 på den sökningen. För att inte nämna frasen en enda gång tycker jag det är bra presterat och visar att det funkar.

  Sedan är det som Urban skriver att från början handlade det om att få en sida att över huvud taget synas på en fras som inte nämns. Något som även Nikke Lindqvist använder som definition av en Google-bomb i detta inlägg: http://www.lindqvist.com/sokmotoroptimering-lankar/

  ”Skillnaderna mellan dessa två huvudtyper av länkar har alltid funnits, men de blev riktigt tydliga först i januari 2007, när Google dödade det som dittills hade funkat inom SEO, nämligen att kunna Google-bomba en sajt med länkar, och på så sätt få den att synas på en sökfras utan att den själv gjorde minsta lilla ansats för att synas på den själv. Plötsligt krävdes det både att en sida faktiskt själv signalerade att den ville synas på en sökfras och att sajten i övrigt signalerade att sidan var värd att synas på just den sökfrasen.”

  1. Han har ju dock inte helt fel då det finns algoritmer som förhindrar länkbomber, att de inte fångar upp 100% eller körs hela tiden är en annan sak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *