Tågresenärer hos SJ blir lurade

Tågbiljetter som säljs hos Blocket

Idag stötte jag på ett problem som inte bara drabbar mig utan poteniellt alla som köper sin biljett i 2:a hand på till exempel Blocket och Tradera.

Problemet blir när en medlem i SJ Prio köper en tågresa med sitt medlemskort och sedan säljer vidare denna biljett. Kollar man på biljetten står det vem som bokade biljetten, något som väckte misstankar hos mig. Har de börjat med personliga biljetter?

Flera dagstidningar har tidigare skrivit om problemen med andrahansdförsäljningen av deras billigare biljetter och SJ har svarat på att de ska införa personliga biljetter, när är dock oklart.

För att reda ut denna fråga ringde jag SJ 2 gånger.

Samtal 1 (kundtjänst)
Säljaren säger att biljetten är personlig och att man måste uppvisa legitimation samt medlemskort.

Samtal 2 – del 1 (försäljning)
Säljaren upplyser samma sak. Denna gång ifrågasätter jag dock detta och vill veta vart det står. Efter lite läsande i 2 olika avtal ber säljaren mig att prata med kundservice och kopplar vidare.

Samtal 2 – del 2 (kundtjänst)
Personen på kundservice berättar även här att biljetten är personlig. Även denna gång ifrågasätter jag detta och vill veta vart i deras avtal detta står. 50minuter senare(!) läser han upp ”SJ Prio Medlemsregler”, under punkt 4.2 följande:

Med personliga inköp av SJs produkter och tjänster menas att medlemmen endast kan samla poäng på t.ex. egna SJ tågresor (dvs. de tågresor som medlemmen faktiskt själv nyttjar). En medlem kan inte samla poäng på resor som denne bokar för andra.

Efter att ha läst ovanstående utdrag uppfattar jag det som att en medlem i SJ Prio inte kan samla poäng på resor andra gör, resor som medlemmen själv inte nyttjar som det så fint heter.

Problemet
Adam köper en biljett hos SJ med sitt Prio-kort.
Adam säljer biljetten på Tradera/Blocket/Whatever till Bertil.
Får Bertil åka på biljetten?

Personligen ser jag inte vart i avtalet det står att biljetten är personlig. Det som står är att man inte får samla poäng på andras resor, inte att en biljett är personlig. Mitt resonemang verkar logiskt då det ligger under kategorin ”Att samla poäng”.

Den reglerar bara bonuspoängen.

Jag nöjde mig inte här utan bad de kolla upp detta närmare, så jag väntar ivrigt på att SJ Prio Medlemsservice ska återkomma till mig. Jag fattar inte hur de kan tolka texten till att Bertil inte ska få åka på biljetten utan att den är personlig när det står tydligt att det gäller poängen.

Vad tycker ni, är det Adam eller Bertil som har gjort fel och borde drabbas?
Om Bertil drabbas vet jag inte hur många som drabbas av detta då det dagligen säljs flertalet biljetter i andra hand. Skriv avtal som era resenärer förstår och inte som bara era jurister kan tyda.

Som vi alla vet är SJ kompetenta. Även jag har faktiskt jobbat hos dom och kan intyga detta.

5 reaktioner på ”Tågresenärer hos SJ blir lurade”

 1. Helt solklart vad som står i avtalet: Adam får inte tillgodoräkna sig poängen på den köpta biljetten om han säljer den vidare till Bertil. Det medför att Adam måste få SJ att ta bort poängen för att han ska kunna sälja den vidare. Bertil ska utan problem kunna resa på biljetten då det är Adams ansvar att ta bort poängen.

 2. Så, hur lyder fortsättningen?
  Har själv hamnat i detta träsk… åker mycket tåg mellan rikets två största städer, köper alltid biljetter med Prio, och har nån enstaka gång sålt vidare en biljett när jag fått förhinder. Men det får man alltså inte? Det handlar helt enkelt om att ifall man köpt en tågbiljett för rätt många hundra så känns det sjyst att kunna få tillbaka pengarna, med x2000 får man ju lägga till hutlösa summor för att göra biljetten ombokningsbar.

  1. Du kan nog sälja vidare den i dagsläget och sova gott om natten. Ska du vara petig vill de nog man ska avskriva sina poäng dock.
   I framtiden ska dock vissa biljetter bli personliga.
   Tycker själv det är rätt att om någon köper en kraftigt rabatterad biljett borde den vara personlig och inte kunna säljas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *