Steinbrenner & Nyberg follow up

Kära Fabian fick lite hicka när han besökte Steinbrenner & Nyberg:s nya webbplats och jag kan inte mer än hålla med. Då jag bloggar alltför sällan tar jag och fortsätter med lite fler synpunkter än de Fabian tagit upp på hans blogg.

Kortfattat tar Fabian upp dessa problem

 1. Frames
  Hela sidan är uppbyggd med frames, varför är ett mysterium då sidan skulle fungera lika bra utan, dock så slipper man ju se alla de hemska och världslånga länkarna i adressfältet, vilket är problem nr 2. Sedan att frames inte ens finns med i kommande html5 kan ju inte kännas framtidssäkert (även om webbläsare även stödjer äldre tekniker)
 2. URL
  Alla länkar är hur långa som helst, de berättar inget om sidan. En länk idag ska vara kort och i princip vara sidans titel
 3. Redirects
  Alla gamla sidor har man nu slängt och går man in på en gammal sida får man felmeddelande, korrekt hade givetvis att göra en http 301 till motsvarande sida på den nya webbplatsen.
 4. Tabeller
  Sidan är uppbyggd med tabeller, de som jobbar med webbdesign säger no no. Tabeller tabulerar man data i, inte bygger upp sidans struktur. Man hör det nästan på namnet- t-a-b-e-l-l
 5. Inline kod
  Både javascript samt css hittas inline lite varstans, lite för frekvent, vilket gör sidornas storlek onödigt stora. Alla byte små blir snart en kilobyte stor.

Nu får jag inte heller betalt för att analysera sönder deras webbsida men en sak som är fel, som i ett riktigt fel är teckenkodningen. Deras server matar ut sidan i utf-8 men i alla metataggar på sidorna anges iso-8859-1. Dags att bestämma sig, jag röstar på utf-8 🙂

Sedan kan man även tycka att det är onödigt skicka med dubugg-meddelanden ut till vanliga besökare, likaså att skicka med js och css för adminsidorna och 10000 tomrader…. Önskar mig även roligare titlar på sidorna, nu har ni satt samma på alla och jag vet vad ni heter, jag vill t.ex. ha bakverkens namn osv.

Gör man en nslookup på http://www.steinbrenner-nyberg.se hamnar man på 217.28.193.41 vilket ägs av Webb Kooper AB, därmed bekräftat att de är medskyldiga till att visa hur man ej ska göra en webbsida är 2010.

Jag föreslår att Kooper börjar läsa på lite om webbdesign hur den utförs idag och hur den utfördes innan 2000 😉
Ni kan börja träna genom att få bort lite valideringsfel, inte för att jag är petig med sådant själva men övning ger färdighet. Öppnar man en tagg, ska man även stänga den 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *