Sökningar som ej omvandlas till besökare

Uppdaterat posten då jag ej hade matchningstyp exakt vilket gav felaktigt resultat. Siffrorna blev en faktor 10 bättre, men det är nog ändå lite väl lågt.

Om man kollar antalet sökningar som görs på Google efter kontantkort, så gjordes det under februari månad 3600 stycken. Då jag är ägaren till hemsidan som för närvarande rankar 1:a på detta ord kan jag baserat på just mitt sökord och hemsida göra lite roliga beräkningar.

Google AdWords sökordshjälpmedel.
Sökresultatlistan hos Google den 5 mars 2009 för sökordet kontantkort.

Kollar jag min statistik som jag får från Google Analytics har jag under denna tidsperiod fått 448 besökare. Detta skulle innebära att 12,4% av sökningarna resulterade i ett besök på min hemsida under februari månad.

Om jag jämför detta mot tidigare månader så ändrar sig inte statistiken något nämnvärt. Nu har jag inte exakta siffror på hur många sökningar som gjorts, men baserat på Google AdWords sökordshjälpmedel skedde det i snitt 4 400 sökningar per månad.

Diagrammet nedan visar hur många procent av sökningarna som resulterade i ett besök på min hemsida. (Data baserat på att det görs 4 400 sökningar/månad, därav skiljer sig februari månad mot faktiska värde)

Något nedgående trend, men ändå väldigt låga värden.

Vilka slutsatser kan jag dra av detta?
Jag kommer direkt på 2 enkla förklaringar.

1. Ovanför min sida i resultaten hos Google ligger 3 reklamannonser, dessa kan mycket väl få de flesta klick. För den som inte är insatt i annonsering på sökmotorer är det väldigt lätt missa anledningen till varför de hamnar där. De betalar pengar för att synas där. Studier visar klart och tydligt att folk ofta klickar på de översta resultaten, i detta fall ligger min sida bara på 4:e plats om man räknar in de sponsrade länkarna.

2. Ordet är utsatt för konkurrens. Många som vill ranka högt gör sökningar för att se hur deras sidor ligger till, detta utan att besöka någon hemsida i listningen.

Det vore roligt om någon annan vågade visa upp sin statistik på något sökord. Är detta normalt eller bidrar de 2 faktorer jag nämnt ovan till denna konstiga statistik?

En reaktion på ”Sökningar som ej omvandlas till besökare”

  1. Ett litet tips. Titta på hur de beskrivande texterna (description) ser ut efter en sökning på kontaktkort på de översta webbplatserna i den organiska listan.
    Vilken ser bäst ut och smidigast för en besökare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *