När man inte kan SEO kan man lära sig utav andra

Jag har aldrig försökt lära mig SEO, dock fattar jag ju att man ska ha rätt taggar och liknande. Att optimera en sida lämnar jag åt folk som kallar sig så fint som konsulter inom sökmotoroptimering och själv pysslar jag med back end-programmering mestadels.

I över 4år har jag haft en webbsida om kontantkort som i skrivande stund toppar sökning hos gogle på flera tuffa ord, detta fastän jag jobbar med helt andra saker än SEO.

På sistone har man dessutom läst flertalet bloggar som skriver om hur allsmäktiga Google slängt ut sidor som Compricer så man skulle ju kunna tro att folk som kallar sig seo sköter sig till skillnad från mig som borde vara mer förlåten då detta inte är mitt jobb att kunna 🙂 Dock får folk gärna klaga på mig om det sker sql-injections eller liknande på sidor jag kodat.

Så varför babblar jag om detta? Jo, med risk för att jag är lat och inte orkar lägga mer än 10 minuters efterforskning granskar jag min kära konkurrent kontantkorten.se som som via snabb sökning verkar tillhöra en Eric Martinsson (Grebban Design) där jag chansar även en viss superanton har ett finger med i leken, åtminstone för SEO-delen. Detta högst baserat på hans blogg som innehåller en gömd länk till sidan (Andra bloggar om och sedan länken gratis kontantkort, som inte alls är en blogg eller som alla övriga länkar som går till bloggar.se/om/sokord). Även baserat på tidigare samarbeten.

Aagatons blogg

Kollar vidare lite sidor som länkar till kontantkortsidan och finner en person som även han erbjuder seo-tjänster. Lite skoj att han tycker kontantkort är relaterat med golf.

SEO-fusk hos golftoppen.se

Nu känner jag mig som en detektiv och kollar ännu en länk som återfinns längst ned på guide24.se som återigen står registrerad hos Grebban design.

Sitemap hos muslimdesktop.com
Kvalitetsstämpel

Anlita en designer och få en gömd länk på köpet längst ned, jag kan trixet att maerkera så syns texten.
Denna länk ser farlig ut också, jag hade velat ha bort den från spamsidan iaf 🙂

Sen kan jag även tycka att deltagande i mfa-sidor / ppc-sidor också kan vara lite i gråzoonen om man ska pyssla med fin seo-optimering eller vad det kallas. White hat och black hat dit. I min värld gör man profiling och cachning för att få beröm. Men tex sidorna http://www.sonyericssonXXX.info (där xx är en modellbeteckning) kanske inte alls är enbart till för att få besökare från Google, snylta på varumärkesnamn samt driva trafik till de övriga sidorna som ligger under länkar, däribland kontantkorten.se, kontantkort.ws

Så varför detta bittra inlägg? Jo jag ville bara belysa om att inte ens de som klagar på exempelvis Compricer verkar ha rent mjöl i påsen. Jag är inte heller oskyldigt lamm, men så har jag inte påstått detta heller lika lite som jag är inläst på seo. Även om man själv kanske inte bryter mot regler ser det inte bra ut att arbeta tätt ihop med folk som gör det.

Summa summarum, driv inga webbsidor ihop med mig samt om Google söker en person med på tok för mycket fritid om kvällarna är det bara att ringa 🙂

9 reaktioner på ”När man inte kan SEO kan man lära sig utav andra”

 1. Nice inlägg. Du har gjort din hemläxa helt klart.

  Nu har du ju förvisso inte påpekat någonting om de sidor som jag driver (mer än länkat till min bloggpost om google). Vart ser du Antons ”gömda” länk? Det låter spontant inte som honom att göra sådant med flit, han borde veta bättre om inte annat efter att ha jobbat på GetUpdated.

  Höglind som jag har arbetat med jobbar numera på Svenska Resenätverket AB (http://www.resenatverket.se/) som har en hel uppsjö med siter. Att man länkar till projekt man är delaktig i är lite av praxis (för många sidor är det ju väldigt svårt att få naturliga inlänkar och då blir det enda sättet att lösa problemet på). Skulle inte heller kalla golftoppens länkar för gömda/felaktiga, de är bara spammiga 🙂

  Till sist, jag kallar inte mig själv för SEO och erbjuder inte heller några sådana tjänster. SEO är bara en naturlig del av mitt arbete som webbside-byggare.

 2. Han gömda länk är synlig men den är mer av karaktären hör ej till inlägget samt inte länkar till en blogg. Jag har ju gjort en så pedagogisk bild som visar vart texten är 🙂

  Jag länkar också inom mina sidor ibland så jag ska inte klaga alltför mycket där.

  Sen påstod jag inte du jobbade med seo, du är nog mer åt mitt håll och bygger back end/kodapa? Hälsa Jimmie nästa gång ni ses, jag gick samma sektion som han på Chalmers 😀

 3. Hej! Bra grävt!

  Kontantkorten.se tillhör mycket riktigt Eric. Jag har hjälpt till med lite SEO ända från början, dock väldigt lite. Eric är duktig som han är.

  Först och främst kan jag mycket bestämt säga att jag aldrig lagt in en dold länk. Framförallt inte i någon kunds sajt. Det får isåfall stå för Eric. Den där ”lilla” länken på min oerhört gamla blogg är kanske lite greyhat, absolut, men relevansen är god och jag förstår såklart varför jag lade in den.

  Våra mobilsajter som slutar på .info är rena affiliatesajter, absolut, men de är byggda för att vara av värde för besökarna. Enligt oss ger de faktiskt en bättre överblick än hos Sonyericsson.com. Känns inte som att din egen gratiskontantkort.se är så mycket bättre den, egentligen? Men självklart är det lite grey, det står vi för!

  Något att sätta i relation är kanske hur SEO-marknaden såg ut när jag började länkbygga. Det var före Google bestämt gick ut och sa att köpta länkar var förbjudet…. och vi som höll på med SEO kunde lalla omkring och lägga in länkar lite här och var, bara det var en riktig länk och relevansen var god. Så funkar det inte nu…

  …Och därför skulle jag aldrig spamma som jag gjorde då. Sen finns det tillfällen, kunder och projekt där sådant fortfarande efterfrågas/är relevant/faktiskt funkar och då får man se vad man kan göra. Det funkar ju fortfarande, som du kan se, och vissa vill jobba så vad man än säger.

  Normalt när jag jobbar med SEO-kunder jobbar jag dock i princip helt strategiskt. Ger de tips, guider och vägledning för hur de ska göra. Oftast rekommenderar jag länkbeten och PR mot bloggar för att länkbygga, vilket har visat sig vara väldigt effektivt. Jag är alltid transparent mot kunden om att bra skit är bra skit och dålig skit är dålig skit.

  Hoppas det gav lite svar! Skoj att du letat fram det här, som jag faktiskt knappt kom ihåg =)

  /Anton, SuperAnton.se

 4. Att era mobilsidor tillför värde kan väl diskuteras, fixa en sida där man kan jämföra alla mobiler så köper jag argumentet.
  Till och med Sony Ericsson har ju funktion för att jämföra deras mobiler utan att behöva besöka separata sidor.

  Kort sagt så lär man sig medan man lever oavsett bransch man verkar i 🙂

 5. ”Att optimera en sida lämnar jag åt folk som kallar sig så fint som konsulter inom sökmotoroptimering och själv pysslar jag med back end-programmering mestadels.”

  Bara för att du lämnat över det smutsiga jobbet på en SEO firma så anser du att du har ryggen fri? Konstigt resonemang tycker jag. Dom som anlitar SEO företag återfinns längst ner på min lista över seriösa företagere.

 6. Jag har inte anlitat något företag för SEO, och anser att man bör lämna saker åt proffs om man vill ha bra resultat. Jag menade bara att jag inte arbetade med SEO utan höll mig till de bitar jag kan.

 7. Google och SEO hör inte ihop. Vill man ha bra resultat på Google ska man följa Googles riktlinjer, så enkelt är det.

 8. Man ska inte låta sig luras av SEO-bolag som tar tex 500kr för en inlänk per år. Inga namn nämnda. De företag som inte kan förklara sina arbetsmetoder ska man inte heller låta sitt företagsnamn stå för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *