Moms på e-böcker

Igår var jag på en informationsträff hos Skatteverket som tog upp hur moms fungerar. De begrepp man ska känna till är ingående moms, det vill säga moms du betalar på dina inköp, samt utgående moms, moms du tar ut på din försäljning. Det mesta kändes ganska logiskt även för en nybörjare som mig, men några punkter kan nog vara fällor för vissa.

Köper du varor för över 2000kr inklusive moms måste köparen stå med på fakturan, ett vanligt kassakvitto räcker alltså inte om du vill dra av momsen. Sedan gäller även de andra reglerna att du till exempel ska ha fakturadatum, fakturanummer och så vidare.

En annan anmärkningsvärd sak att belysa är köp av varor via nätet. Köper du en fysisk bok i en vanlig affär betalar du 6% moms. Köper du boken i fysisk form hos en nätbutik betalar du även här 6% moms. Skulle du dock köpa boken i digital form så hamnar detta köp under kategorin tjänst och ska därför ha 25% moms. Det samma gäller för nedladdning av film, bilder, musik och så vidare.

En tredje sak var att om du som företag betalar moms på hyran får du endast dra av denna om hyresvärden har bevis från Skatteverket att denne får lägga på moms, i annat fall får du ej dra av momsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *