Magnus Uggla drar sig ur Spotify

UgglaSom de flesta tyvärr säkert redan trott så drar Spotify ännu inte in några större summor. Detta leder i sin tur att artisterna inte får skälig ersättning för deras låtar. Magnus Uggla är väldigt öppen på sin blogg.

Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music och kommer därför att lyfta alla mina låtar från Spotify i väntan på en hederlig nättjänst.

Vidare berättar Magnus Uggla att han under den senaste perioden på 6 månader tjänat ungefär lika mycket som en ”halvdan gatumusikant drar in på en dag”. Han skäller även ut Sony: VD, Hasse Breitholtz, och påtalar om hur billigt de fick köpa in sig i Spotify.

Sony Music, som alltså är en av dem som varit med och stämt skiten ur Pirate Bay, agerar nu på precis samma sätt som Pirate Bay, med den lilla skillnaden att Sony har försökt mörka det.

Reaktionerna kommer nog vara många, jag tror Voddler kommer få exakt samma problem som Spotify att alltför många inte är villiga  att betala för verken. Förhoppningsvis ökar både reklamintäkter samt andelen premiumkonton allt eftersom tjänsterna får större utbud och användare. Jag gillar både Spotify och Voddler skarpt, men folk får förstå att man ibland får betala för sig. Volvo delar inte ut sina bilar gratis mot att du måste spela upp reklam varje timme i bilstereon.

Dagbladet.no skriver att problemen är lika i Norge. 55 100 uppspelningar gav 19 NOK, det är ju löjligt. Till stor del beror det nog på att endast 0.7 % av användarna har premiumkonto. Nu när mobilapplikationerna tågar in inom snar framtid tror jag dock att denna siffra ökar. Tänk vad skönt att kunna ha med hela Spotify:s musik i sin mobiltelefon.

3 thoughts on “Magnus Uggla drar sig ur Spotify”

 1. Magnus Uggla är tyvärr en idiot. Han och många andra (t.ex. artisterna i Norge) har inte förstått skillnaden mellan streaming och försäljning av cd/mp3.

  Låt oss anta ett hypotetiskt exempel: Uggla har 100 000 uppspelningar i Spotify under en viss period. Detta kan jämföras med att EN låt av Uggla spelas på en vanlig radiostation för 100 000 lyssnare. Och fråga Uggla då hur rik han blir på den enda uppspelningen.

  Det är som om förnuftet försvinner ut ur vissa artister så fort deras musik hamnar på nätet.

  Det Uggla, och vissa andra artister, förespråkar är den vansinniga lösningen att Spotify ska betala hutlösa avgifter per stream. En sådan lösning innebär att det aldrig någonsin kommer att finnas några tjänster som har råd att ha en streamingtjänst.

  I fallet Spotify handlar det, precis som du säger, också om att få upp andel premiumbetalande. Detta eftersom artisterna också får en viss procent av vinsten. Men så länge Spotify går med förlust får de nöja sig med betalningen per stream.

  Uggla väljer alltså nu att få noll kronor för noll uppspelningar. Folk som vill ha hans skitmusik tvingas välja illegala lösningar och där får Uggla ingen ersättning alls. Att han hellre väljer det säger väl allt om hans (brist på) intelligens.

  1. Bara för att man inte finns med på Spotify innebär det inte automatiskt att musiken får laddas ned illegalt.
   I övrigt var det en intressant kommentar, man skulle kolla upp hur mycket ersättning som ges av en radiostation för det antalet uppspelningar och jämföra mot Spotify.
   Köper man en skiva för artisten ersättning just den gången, i Spotify får ju artisten ersättning varje gång jag spelar upp låten.

 2. Jag tycker inte det är det minsta konstigt att Uggla lackar. Har du förstått hur Sony agerat?
  Jämförelsen med radio är heller inte speciellt relevant. Om 100.000 aktivt väljer att spela en låt på Spotify, ska detta självklart inbringa mer inkomst än om 100.000 personer råkar ha på radion där samma låt spelas.
  Radion fungerar som en reklampelare för artisten, medans Spotify säljer musiken och vore INGET utan musiken som artisterna skapat.
  Att kalla Uggla för en idot och hans musik för skitmusik är bara obegåvat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *