Klart.se och deras dolda länksystem

Vädersidan klart.se är en ganska ny spelare på den svenska marknaden som lanserats av mannen bakom Blocket, Pierre Siri. Som en ny spelare på marknaden vill man gärna snabbt ta marknadsandelar och även den stora delen av alla sökningar som görs via olika sökmotorer.

Utan att vara alltför insatt kan man komma på att orden väder och prognos är några av alla ord folk kommer söka efter då man vill hitta en sida som presenterar vädret. Detta vet såklart även Klart.se

Hur ska vi skapa ett länkbete så många sidor länkar till vår sida och vi på så sätt rankar högre i sökmotorerna? Jo, vi skapar en widget!
Jag använder själv deras Widget på en hemsida och jag tycker verkligen både den samt hela deras sida är både snabb, snygg och lättöverskådlig. Problemet ligger snarare i att jag omedvetet deltar i deras dolda länksystem och kan straffas av exempelvis Google då jag bryter mot deras mest grundläggande principer angående kvalitet.
När man har genererat koden till sin widget och placerat den på sin hemsida blir resultatet i stil med följande bild.

klart.se-med-javascript
Widget med javascript aktiverat

Nu till det dolda länksystemet. Genom att avaktivera javascript så kan man se hur en sida ser ut för en sökmotor (som inte klarar hantera javascript).

Widget utan javascript

För de insatta inom SEO och/eller riktlinjerna hos Google talar ovanstående av sig självt, för er andra kommer en liten förklaring.

Klart.se utnyttjar alltså alla som använder deras widget genom att placera länkar med deras viktigaste sökord och sedan dölja dessa och visa helt andra länkar för den vanliga besökaren. På detta sätt får de 1000-tals inlänkar från olika webbplatser och har skapat sig ett doldt länksystem som inte bara bryter mot riktlinjer hos Google. Det skulle likaväl kunna drabba alla som använder deras widget på sin hemsida eftersom man själv bryter mot Google:s riktlinjer.

Inte vill väl du att din sida ska försvinna från sökmotorerna?

Sedan kan man undra hur bra Google egentligen är på att hitta dessa saker, inget verkar drabbat klart.se ännu mer än att de rankar bra på alla dessa viktiga sökord. Samma fula metoder kör även deras andra vädersida El Tiempo.

14 reaktioner på ”Klart.se och deras dolda länksystem”

 1. Jag tror det är mindre sannolikt att google straffar dig för att du använder denna. Det finns mkt värre saker men det är osnygt att lura människor. De får gärna ha länkar i sin widget men då skall man vara öppen med det!

 2. Ja, man skapar dolda länkar som är till för ett enda syfte. Läs gärna igenom riktlinjerna som Google har så förstår du.

 3. Hej Stefan,

  Jag tror att du har fel. Dels säger google att det är ”Off-Topic” länkar som är inte är tillåtna. Alltså sådant som intehar med widgeten att göra. Dels visas det i deras villkor att länken finns, vilket är normalt. Jag har själv widget på min hemsida:

  Villkor för användning

  Genom att lägga till denna widget, godkänner du villkoren för användning av den väder-widget som Klart.se erbjuder:

  * Wigeten får användas av privatpersoner, statliga myndigheter (t ex. kommuner), föreningar och företag
  * Widgeten får inte användas på webplatser som bryter mot svensk lag, eller är stötande för allmänheten
  * Widgeten innehåller en länk till den stad du har valt med anchor text ”Väder Stad”, till exempel ”väder gävle”. Du kan ta bort den länken om du vill
  * Klart.se kan inte hållas ansvarig för någonting i samband med användning av Widgeten

  Vi har friheten att stänga av din widget om vi anser att den bryter mot våra regler.

 4. Jag har, för bara ett par veckor sedan, avrått ett företag från att göra en liknande sak. Ska man ha länkar i en widget så bör man lägga dem under eller ovanför så att den som lägger in widgeten på sidan enkelt själv kan avgöra om man vill kapa den biten av widget-koden.

  Jag tror nu faktiskt inte heller att någon kommer att straffas för att använda Klart.se:s widget. Däremot kan det mycket väl hända att sajten åker på någon sorts filter om den får alltför tokmånga inlänkar på för kort tid.

  Jag själv använder gärna och ofta olika typer av widgets och knappar, men brukar nästan alltid ändra länkarna så att dessa märks upp med rel=”nofollow”.

 5. Problemet är att länkarna är dolda. Att presentera samma information för användare som sökmotorer har Google alltid varit tydliga med.

 6. Detta är klart ett brott mot Googles användaravtal. Man får inte separera användarinnehåll och sökmotorinnehåll på detta sätt.

 7. Om det hade varit så att de hade använt precis samma text för besökare utan JS som besökare med, hade det då inte varit ett problem?

  Google säger:
  ”Javascript: Place the same content from the Javascript in a no script tag. If you use this method, ensure the contents are exactly same as what is contained in the Javascript and that this content is shown to visitors who do not have Javascript enabled in their browser.”

  Så, om det fanns en ”Vädret Falköping”-länk innan JS:et kickar in, och sedan ersätts den länken med en identisk länk SAMT väderdata – hade det då varit OK?

  Hade det varit MER ok om man dessutom la den ursprungliga länken i ett noscript-element? (För att ännu tydligare förklara för Google att här är innehållet utan JS).

  Alltså, hade det varit OK om bilden ”Widget utan javascript” innehöll precis samma länk som bilden ”Widget med javascript” gjorde?

  1. Allra bäst hade nog varit att ha samma länk med som utan js samt att länken hade attributet rel=”nofollow”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *