Johan Ripås – Du är googlad

På torsdag sänds dokumentären Du är Googlad, skapad av Johan Ripås, på Svt. Den handlar om att arbetgivarna allt oftare gör en sökning på Internet när du söker jobb, allt för att hitta gamla lik eller annat som skulle utgöra ett hinder för en anställning.

Givetvis skriver folk både positiva och negativa saker, men när sökresultatet främst toppas av kritik, då kan man behöva tänka på att bygga upp sin digitala identitet. Ett projekt vi får följa i programmet är hur en städning går till för TV-producenten Johan Ripås som har tagit hjälp av sökmotorspecialisten Nikke Lindqvist.

Jag har inte analyserat projektet särskillt mycket, men kort och gott verkar det skapats en bunt bloggar samt sidor som aggregerar data kring Johan och på så sätt försöka bygga upp ett slags mini-nätverk kring honom och på så sätt putta ned de sidor som inte är önskvärda. Det är inte lika lätt som det låter, för det är sökmotorernas algoritmer som bestämmer vart olika sidor hamnar. En viktig faktor är dock att lyckas skapa länkar till sidan, gärna med en länktext som är ordet/frasen man vill ranka högre på. I mitt fall skulle troligen detta inlägg klättra sakta uppåt ju fler som länkade till det med länktexten Johan Ripås, precis som denna länk gör till Wikipedia..

Sökmotorer idag har dock börjat gå mot att även analysera den sociala data som finns att tillgå utifrån vissa tjänster, t.ex. Twitter och Google+, und webseite så om du länkar till en sida får den lite extra kraft och hamnar högre upp. Troligen litar man på sina vänner och bland annat Google lyfter därför upp dessa resultat högt vilket kan ses på följande bild där Nikke (sökmotorexperten) och Helena Liden (PR-konsult för Google) länkat till de översta 4 träffarna.

Sökresultat i Google för Johan Ripås och hur sociala kopplingar lyfts fram.

Testar jag att googla mitt namn innehar jag de 5 översta träffarna, varav den översta går till denna blogg och har dessutom webbplatslänkar, ett tecken på att Google anser sidan ha bra trovärdighet till söktermen. Således kommer ingen annan sida kunna gå om mig alltför lätt, allt är dock möjligt om man lägger ned både tid och kraft.

I fallet med Johan Ripås torde det vara enklare att åtminstone hamna på 1:a sidan, något som även blir ett litet experiment med denna post.
Att det skulle vara enklare att ranka högre på hans namn än mitt är dock en kvalificerad gissning från min sida då jag haft min blogg och sociala närvaro under flera år och på så sätt byggt upp trovärdighet för sökfrasen.

Glöm nu inte att kika på dokumentären som sänds torsdag kl. 20 på Svt2, kanske är det du som behöver rensa upp bland sökresultaten nästa gång.
Det ska bli minst sagt spännande att se hur projektet framställs och hur dess resultat  blir när alla nyfikna springer till sina datorer både under programmets gång och när det har sänds klart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *