Glöggrecept – brygg din egen glögg

Varje år i mitten på oktober börjar det bli hög tid att förbereda årets bryggning av glögg. Detta eftersom satsen ska jäsa 4-6 veckor, fler veckor är bara bättre.

Ingredienser som behövs till bryggning av glögg.

Så vad behöver jag för ingredienser för att få ett bra recept på glögg?

  • 5l svagdricka
  • 2,5kg strösocker
  • 1 stort paket russin (500g)
  • 1 kanelstång
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 påse nejlikor
  • 1 paket bakjäst
  • 5 skivade råa potatisar
  • 1 hink (10l)
Börja med att skala och skiva 5 potatisar, dessa behövs för stärkelsens skull. Släng ned dom i hinken och tillsätt svagdrickan. Smula ned jästen, vänta några minuter och rör om så allt blandas.
Häll i resten av alla  ingredienser, täck hinkens öppning med plastfolie som du gör små hål i.
Nu ska hinken stå i rumstemperatur 4-6 veckor. Efter detta använder du försiktigt en hävert för att tappa upp din glögg i flaskor. Var noga med att inte ta dryck från hinkens botten då det sjunkit mindre goda rester till botten. Glöggen har en alkoholhalt på cirka 15% så don’t drink and drive 🙂
God Jul och låt drycken smakas!

19 reaktion på “Glöggrecept – brygg din egen glögg”

  1. testa gärna att ha i en vaniljstång i hinken oxå
    har gjort detta recept i 2 år nu
    mumma för magen

  2. Gjorde detta recept men lät det bara stå i 3 veckor, rörde morron å kväll första veckan. Blev riktigt bra! Ska prova att slänga i nått mer nästa år, vanilj kanske…

  3. Någon som har en aning om vad man skulle kunna byta ut svagdrickan mot. Verkar omöjlig att få tag på här i USA.

    1. Jag petade i några öl istället för svagdrickan …. vet inte om det blir bra, men jag testar 🙂 Dessutom har jag massor av svartavinbär i, för jag hoppas på en god svartvinbärsglögg till jul 😉

    2. Du kan även brygga egen svagdricka, där snackar vi genuinity 🙂 estimera dubbel brygdtid (8-12v ger förlängd jäsningstid till glöggen, 4 är på tok för litet).

    3. Brown ale provar vi på I år! Tyvärr är den 5%. Blev rekomenderad ”Honey brown”, men Hittade ingen. Kanske lägga till nån mer mörk sötma, dark maple syrup?

  4. provade detta recept och min glögg blir alldeles för stark, finns det något man kan späda ut den med?

    1. Hej! Vet inte om det går att späda med något, men jag brukar låta glöggen koka ”några sekunder” vid uppvärmningen så försvinner ju en del alkohol… en något svårbalanserad metod förstås, man vill ju inte koka bort för mycket. 😉

  5. Har satt glögg på 5l svagdricka 50gr jäst skivad potatis 2.50 kg socker plus kryddor. det jästa bra i en vecka i en hink med handduk på men har nu slutat att jäsa. vad gör jag??

  6. Tack för ett mycket bra och enkelt recept. Jag har gjort din glögg i tre år och bara bytt ut bakjästen mot vinjäst. Det blir toppen! Dessutom håller den i minst 2 år. God jul från Lotta 🙂

  7. Gjorde som det stod i receptet men min blev väldigt stark typ 25% minst. Tycker färgen blev lite brunaktig, kan man lägga i lite röd karamellfärg?

  8. har gjort dennna glögg i flera år. Så numera dricker vi fjolårets. Öppnade en flaska från 2010. Stark och god

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *