Geolokalisering

Firefox 3.5 stödjer geolokalisering vilket betyder att man kan be om användarens koordinater. Hur detta görs beskrivs fullständigt i ett API, här nedan ska jag dock gå igenom grunderna och visa ett enkelt exempel.

 

Genom att klicka på knappen ”Visa min position” ovan kommer din position efterfrågas, godkänner du detta visas positionen på kartan ovan med en noggrannhet som representeras av cirkeln.

Om du själv vill använda geolokalisering gör du det genom dessa enkla steg:

 1. Kolla om webbläsaren stödjer geolocation
  if (navigator.geolocation) { //webbläsaren stödjer detta }
 2. Hämta positionen med navigator.geolocation.getCurrentPosition()
 3. getCurrentPosition returnerar när den är klar en Position som innehåller Coordinates. Redan där är man klar dock fortsätter jag med mitt exempel som använder Google Maps. I mitt exempel ovan anropas funktionen update_map när getCurrentPosition är klar. De värden jag valt att skicka med är latitud, longitud samt vilken noggrannhet vi får (i meter).
  navigator.geolocation.getCurrentPosition(function(position) {
   update_map(position.coords.latitude, position.coords.longitude, position.coords.accuracy);
  });
 4. Dags att centrera kartan utifrån de nya koordinater jag har fått
  map.setCenter(new GLatLng(lat, long), 13);
 5. Sist men inte minst så har jag gjort en funktion som målar dit en cirkel för att visualisera noggrannheten i svaret från geolokaliseringen.

Hoppas denna korta men matnyttiga guide inspirerar dig att utveckla nya webbtjänster baserade på geolocation. Skriv gärna en rad eller två om du har gjort en tjänst som använder denna nya teknik.

En reaktion på ”Geolokalisering”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *