Facebook lanserar Timeline och händelser

Idag presenterade Facebook den andra stora omgörningen av profilsidorna – Timeline.

Det hela handlar om ett smart sätt att aggregera all data relaterad till en användare. Ju längre bak i tiden du kommer, desto mindre information visas per tidsenhet. Vid en första inblick fungerar det över förväntan och kommer bli en rolig snabb återblick av ens tid som man levt medans man varit medlem på Facebook.

Du kan hela tiden både ta bort samt lägga till bler händelser till din Timeline, till exempel om du anser en viktig händelse saknas kan du bara skapa den genom att ange grundläggande information såsom titel, tidpunkt, vad som skedde samt bifoga en bild.

Händelser

Den andra stora nyheten var att open graph protocol utökas från att tidigare bara klarat av exempelvis händelsen gilla samt objekt såsom foton, platser till att klara hantera valfria händelser och objekt. I samband med detta förändras även lite av API:erna, dialogrutan för en applikations godkännande har designats om så man enklare ska förstå vad som kan ske och hur det kommer att se ut.

Till vänster syns vilka sorters händelser och saker applikationen utför och till höger visas en grafisk representation på hur det kan se ut i din Timeline.

Den andra stora nyheten för oss utvecklare av applikationer är att man nu kan definera upp egna händelser och objekt. Till exempel kommer Spotify skicka iväg händelser att man lyssnar på en låt varje gång man börjar lyssna på en låt. Detta hamnar till en början i högerkolumen i Tickern som alla sett de senaste veckorna. Här presenteras alla dessa händelser i realtid.

När Facebook hittar samband och andra faktorer som gör att de tror detta är något utöver en vanlig postning kommer det visas i vanliga news feeden. Applikationer kan även posta saker till ens Timeline, du lägger helt enkelt till applikationer till din egna Timeline, förutsatt att de stödjer denna funktion.

I fallet med Spotify kan det triggas när flera av ens vänner lyssnar på samma artist och/eller låt, då kan det hamna en notifiering i din news feed. Klickar du på händelsen startas Spotifu automatiskt och rätt låt spelas upp.

Båda dessa nya funktioner kommer rullas ut gradvis, först Timeline som rullas ut inom de kommande veckorna. När Timeline lanserats börjar Facebook godkänna applikationer som använder det nya funktionerna med händelser och objekt.

Om du är utvecklare på Facebook kan du testa redan idag hur nya Timeline är, in och aktivera det!

En reaktion på ”Facebook lanserar Timeline och händelser”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *