Ett dyrt klick

Jag har jobbat med affiliatemarknadsföring sedan februari 2000 då jag totalt tjänade ofantliga 15kr genom TradeDoubler. Sedan dess har varje månad haft en extra inkomst i varierande storlek. Under alla dessa år har jag testat på flertalet företag förutom TradeDoubler såsom Zanox, Euroads, Affiliator, Adsense, Adpepper samt ett flertal andra.

Jag minns väl första året som jag tjänade några större summor. Det var 2004 och jag var inne på mitt 2:a år som student på Chalmers där jag pluggade Informationsteknik, vilket resulterade i en masterexamen några år senare. Inkomsten under detta år blev för första gången sexsiffrigt, ett enormt belopp för mig som levde på bidrag och lån från CSN.

Webbsidan som stod för inkomsterna var genialiskt enkel. Jag skapade en sida som listade de Svenska operatörer som gav bort ett gratis kontantkort. Iden föddes då jag såg en helsidesannons om ett nytt startpaket, Comviq.net, som jag visste fanns med hos TradeDoubler och genom att länka via dom fick jag en fast ersättning per beställt startpaket.

16:e oktober registrerade och sjösatte jag webbsidan och under de knappa 3 månader som återstod av året blev vinsten allt högre och för att återknyta till det sexsiffriga beloppet gav bara december månad ett lika stort belopp. Till detta ska läggas att jag hade inga utgifter på webbsidorna förutom normala driftskostnader på en knapp hundralapp per månad 😉

Snäll som jag är berättade jag om min ide för en bekant som även han snickrade ihop en snarlik webbsida fast under annan toppdomän, en sida som idag står i min ägo sedan flertalet år. Hans domän fick jag överfört utan kostnad, kanske inte helt orättvist då han säkert lyckades dra in ett antal hundratusen innan inkomsterna på webbsidan började sina av flera olika skäl. Även jag upplevde samma kurva och toppnivån 2005 är något jag bara får ha kvar i minnet.

Några startpaket som funnits i min ägo under årens lopp 🙂

Som jag berättat ovan avtog inkomsterna drastiskt efter 2005 men som tröst verkar sidan ha planat ut inkomstmässigt och drar sedan länge åtminstone in någon tusenlapp varje månad.

Nu undrar ni säkert vad jag menade med ett dyrt klick. Efter mina snart 10 års erfarenhet inom affiliatemarknadsföring fick jag förra månaden ett klick på en annons som gav mig ersättning per sale, för varje köp som gjordes på webbsidan fick jag alltså X kr. Ni som är något insatta vet att klicket lagras i en kaka och man får sedan ersättning för alla köp som görs under den tid kakan är giltig.

Fråga mig inte hur eller varför, men detta klick har genererat flertalet sales och inbringat mig drygt 8000kr, något jag vill kalla för ett dyrt klick.

Jag hoppas detta kan sporra några nya idéer hos er läsare, alla saker behöver uppenbarligen inte vara så fasligt krångliga. Delge gärna era egna erfarenheter som ni har haft med era webbsidor eller annat som tål att berättas.

11 reaktioner på ”Ett dyrt klick”

 1. Jag har testat Tradedoubler och Adsense. Min uppfattning är att Tradedoubler gav väldigt bra utdelning för 5-6 år sedan, precis som du beskriver. Trots seriösa försök idag får jag ingenting från Tradedoubler.

  Adsense ger dock en slant varje månad. Inte mycket, men stabilt och enkelt.

  Vad har du för erfarenhet av de andra nätverken? Är något bättre än de andra eller lämpar de sig för olika områden?

 2. Om du har en nischad sida (tex min om kontantkort) och det finns passande annonsörer hos tex TradeDoubler fungerar det oftast bättre än Adsense.

  Generella sidor där det är spretigt innehåll/besökare skapar innehåll tycker jag också Adsense ger mer.

  Ingen större erfarenhet av andra nätverk, ser jag att tex Telenor dyker upp på nätverk X och ger bättre provision så byter jag givetvis dit 🙂

 3. Jag tycker personligen att TradeDoubler suger. Har använt mig av nätverket under en längre tid, men det är inte mycket bättre än andra nätverk i min mening.

  Håller mig till GAN (Google Affiliate Network) och CB (Clickbank).

 4. Jag har kört med TradeDoubler i många år, och snart har jag kommit upp i den ofantliga summan 500kr, som ju är gränsen för utbetalning. Det ska bli riktigt gött.
  AdSense ger dock utbetalning lite då och då, flera gånger om året, även om jag inte har någon sajt som ger riktigt bra betalt (men det kommer).

  1. Nu ska det fungera igen. Felet berodde på att jag djuplänkade, d.v.s länkade direkt till sidan där man beställer startpaketet. 3 fick dock för sig att lansera ny sidstruktur utan att informera alla deras affiliates varav mina länkar slutade fungera.
   Tack för hjälpen 🙂

 5. Intressant läsning, minns när jag surfa in på gratiskontantkort.se för första gången.. det var väl för 4-5 år sedan.

  Är det du som ägde sidan som gav ut PRO och sponsring till klubbar på LunarStorm förr i tiden?

   1. Jag minns det, du gav mig pro. Det var på den tiden när man var typ tolv år haha. 😛 Jag har nog genererat någon tusenlapp åt dig 😉

 6. Jag ska berätta en sak nu som är väldigt intressant. När jag googlade på gratis kontatkort för några år sedan kom jag in på din sida och läste att det var en student som ägde den. Visst tänkte jag, jag kan göra en likadan. Jag satte mig ner och gjorde en likadan ( http://gratisstuff.se ) som tidigare varit en sajt med gratissaer & erbjudanden, det gick inte så bra att tjäna pengar..men det var iaf en kul upplevelse, att man kom hem från skolan varje dag för o kolla sitt TD konto efter sales och hur mycket man tjänat. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *